Norsk skogkatt

Norges nasjonale katt

Den norske skogkatten er en sterk, muskuløs katt som også er en kjærlig følgesvenn og som setter pris på ros fra sine eiere.

Opprinnelse:   Norge

Karakter: Rolig, selvsikker, reservert og behersket

Livsløp:15–18 år

Vekt:   3-9 kg

FIFe: Anerkjent, 1977

Personlighet:

Den norske skogkatten er en vennlig og hengiven katt. Den setter pris på ros og elsker å samhandle med eieren. Den er en hengiven følgesvenn og knytter sterkt bånd med sine eiere. Men kan utvikle seg litt sent i forhold til andre rasekatter. Mange sier at skogkatten er litt som en hund. Den følger sine mennesker rundt i huset og følger med på det de driver med. Skogkatten vil aller helst være der ting skjer hele tiden. Den regnes som intelligent, vennlig, tålmodig og rolig, og egner seg godt for barnefamilier. Kan den ikke være utendørs, bør den ha litt ekstra plass til løpetrening, og helst et klatretre. Den er kjent for å kunne akseptere andre katter og hunder.

Familie katt:

Siden denne katten har full kontroll over temperamentet sitt, og i tillegg er rolig og robust gjør det dette til en god familiekatt. Skogkatten er flinke med barn og oppfører seg bra rundt de.

Norsk Skogkatt er en nysgjerrig katt som liker å være der det skjer. Den sitter som regel med familien og helst på et fang der den blir kost med. Dette er en lekefull katt med høyt aktivistnivå som gjør at den passer fint med barn. Den leker og står på sammen med barna dine. Når den blir lei trekker den seg unna og da er det viktig å respektere dette. Akkurat som oss mennesker. Det skal nevnes at dette er en katt som passer førstegangs katteeiere også.

Utseende:

Hodeformen sett forfra passer i en likesidet trekant med spisser på hake og ørespisser, rett nese, hvelvet panne, ovale, lett skråstilte øyne, ører med lange hårdusker inni og helst også hårdusker på ørespissene (gaupetufser). Kroppen er muskuløs, lang, kraftig bygget, bena lange med store, runde labber, bakbena noe lengre enn forbena. Halen lang og buskete, skal nå minst til skulderbladene og helst til nakken. Pelsen todelt, med en tett underpels og vannavstøtende overpels. En katt i full pels har kinnskjegg, krage, og «nikkers» på bakbena. En slik pelsprakt krever naturlig nok et visst vedlikehold.

Fysikk:

Skogkatten er kjent for å kunne klatre ned trær med hodet først, men dette er ikke helt riktig. Den klatrer nedover i spiral rundt trestammen, med hodet først, i stedet for å rygge slik de fleste andre tamkatter gjør.

Opprinnelse:

Norsk skogkatt er en rase som antas å stamme fra korthårskattene som ble brakt hjem av vikingene fra Storbritannia, og langhårskatter som ble tatt med til korsfarerne til Skandinavia, som deretter paret seg med lokale gårds- og villkatter. Rasens opprinnelse i det kalde nord har gjort den robust og hardfør, og godt tilpasset de kalde vintrene. Den beste tilpasningen til klimaet er den doble pelsen, som holder vind og snø ute, og som tørker raskt. Rasen ble først anerkjent i Norge i 1930 og dukket opp på katteutstillinger i 1938. Norsk skogkatt ble først eksportert fra Norge på 1970-tallet.